Grčka ostrva

Od 1440 ostrva koje zapljuskuju vode Egejskog i Jonskog mora, samo je manji deo naseljen. Grčka ostrva svrstvaju se u osam grupa koje čine: Istočnoegejska, Severnoegejska, Jonska, Kikladi, Dodekanez, Eubeja i Sporadi, Saronska ostrva i Krit. Najveća i najznačajnija su: Krit, Evbeja, Rodos, Krf, a kod nas poznatija – Tasos, Zakintos, Skijatos, Krf, Krit i Rodos.

Tasos – najzelenije grčko ostrvo obraslo u borove šume i maslinjake, idealno je mesto za porodični odmor. Povoljna klima i kilometrima duge plaže, kao i odlični putevi protežu se duž celog ostrva.

Zakintos – specifično beli pesak, morske pećine i uvale okupane u tirkiznoplavo more, bogat noćni život i osiguran provod, čine ovo najjužnije grčko ostrvo jednim od neprevaziđenih mondenskih centara.

Skijatos – je pravi mediteranski raj, sa šezdeset šest plaža raspoređenih po celom ostrvu. Ako volite da pešačite ostrvo je većim delom brdovito, dok je njegov južniji deo pitomiji.

Krf – najpoznatije ostrvo u Jonskim moru, čija je zaštitnica nimfa Kerkira, idealno je mesto za opuštanje za sve ljubitelje sportova na vodi. Prijatna mediteranska klima, morski specijaliteti, masline i domaće vino, neprekidno privlače hedoniste na ovo mesto očaravajuće lepote.

Krit – najveće i najnaseljenije grčko ostrvo, pravo je mesto za ljubitelje istorije i prirodnih bogatstava. Tu će se za svakog naći po nešto, od idealnog porodičnog odmora, do poseta tavernama i dugim šetnjama, kao i za ljubitelje ronjenja i avanturističkih izleta.

Rodos – pripada grupi Dodekaneze ostrva, sa prosečnom temepraturom od 25 °C, od aprila do oktobra. Čuveni Kolos, jedno od sedam svetskih čuda čini posebnu atrakciju. Nesvakidašnji spoj Orijenta i Mediterana, harmonija starog i novog, čine ovo kao i druga grčka ostrva ne samo atraktivnom turističkom destinacijom, već i mestima kojima ćete poželeti da se vratite.

Evia

Evia

Tasos

Tasos ostrvo

Krf

Krf

Lefkada

lefkada

Kefalonia

Kefalonia

Zakintos

zakintos ostrvo

Skiatos

Skiatos

Skopelos

skopelos

Mikonos

Mikonos

Rodos

Rodos

Ios

Ios