09

мар
2019

Pefkohori – zvezda Halkidikija

Posted By : admin/ 311

Pefkohori

je jedno od najpopularnijih letovališta grčkog poluostrva Halkidiki.

Nalazi se u Toronskom zalivu, na istočnoj strani takozvanog „prvog prsta“ – poluostrva Kasandra. Kasandra je najposećeniji deo Halkidikija, a Pefkohori je njena najveća turistička zvezda.

Ima najdužu tradiciju i odličnu posetu još od sedamdesetih godina prošlog veka.

Pefkohori znači „Borovo selo“, a ime je dobio po bujnim borovima šumama kojima je okružen.

Nekada su ga zvali Kapsohora – zemlja koja gori, jer su ga davnih dana pirati često spaljivali.

 

Brzo do Pefkohorija

 

Pefkohori je jedno od omiljenih letovališta srpskih turista zbog njegove blizine. Nalazi se na oko 105km od Soluna, a 748km od Beograda.

Pored autobusom i automobilom, do Pefkohorija se može stići i avionom koji ide do Soluna. Odatle možete doći autobusom, taksijem ili iznajmljenim automobilom. U proseku se od Soluna do Pefkohorija  putuje dva sata.

 Smeštaj za svačiji džep

 

Pefkohori je podeljen magistralom na stari i novi deo. Iznad magistrale, koja je ujedno i glavna ulica, nalazi se stari deo. Stari trg i crkva čuvaju duh grčke tradicije. Popločan je kaldrmom i ispresecan uskim ulicama.

Ispod magistrale je novi, turistički deo i prostire se do mora.

Tu se nalaze vile i hoteli različitih kategorija, od pristojnih do ekskluzivnih. Možete naći veoma povoljne apartmane, ali se onda morate sami pobrinuti za ishranu.

Ovde se odvija i odličan noćni život sa lepom ponudom kafića i klubova sa komercijalnim žurkama.

U mestu postoje privatne ambulante, apoteke, mnoge prodavnice, marketi, rent-a-car agencije… sve ono što vam je neophodno dok ste na letovanju.

 

Predivna plaža

 

 

Gradska plaža je dugačka oko 2,5 kilometara, ali je na pojedinim delovima dosta uska, dok su joj obodi širi. Peščana je i ima postepen ulazak u more, pa je odličan izbor za porodice sa malom decom.

Poseduje plavu zastavicu, što znači da ćete se kupati na plaži koja je nosilac jednog od najpoznatijeg ekološkog simbola na svetu.

Pošto se nalazi u okviru zaliva Toroneos, more je u Pefkohoriju izuzetno čisto, plitko i toplo, bez trave i meduza.

Pored kafića i taverni, na plaži ima dosta organizovanih aktivnosti na vodi, pa možete da uživate i u toj vrsti i zabave.

Duž plaže je šetalište gde su mnogi kafići u kojima ćete, uz plaćeno piće, dobiti ležaljku sa suncobranom.

Atrakcije

 

Pefkohori nije mesto sa brojnim istorijskim spomenicima, ali od turističkih atrakcija postoji:

 • Stara pravoslavna crkva iz 19. Veka;
 • Manastir Agios Ionnis of Rossou;
 • Morsko jezero Glarokavo;
 • Pristanište sa svetionikom;
 • Itenba – organizovane trke jedrilica;
 • Ako volite ronjenje, možete se preko lokalnih ronilačkih klubova raspitati za za obilazak pećine Petralona.

 

Izleti

 

Kada se uželite promene ambijenta, možete se uputiti i u obližnja mesta. Na magistrali je autobusko stajalište odakle se možete zaputiti u avanturu i obići Kasandru. Evo nekoliko predloga:

 • Golden beach je prvi predlog za izlet autobusom. Plaža je naziv dobila po zlatnoj boji peska. Tu možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, a mestimično postoji prirodna hladovina borova. Odličan je izbor za porodice sa malom decom.
 • Plaža Glarokavos je nedaleko od Pefkohorija. Sjajno je utočište za sve one koji ne vole gužvu. Dobra je lokacija ako želite da kampujete ili ronite.
 • Plažu Ksenija se nalazi između Pefkohorija i Paljurija. To j lepa plaža sa mirnim, čistim i plitkim morem. Ukoliko vam smeta gužva, ne preporučujemo je vikendom jer je tada posećuje veliki broj Grka iz Soluna.
 • Kaliteu obiđite, ako ste se u Pefkohori dovezli kolima. Tokom dana uživajte u njenoj peščanoj plaži, a uveče se opustite u fantastičnom provodu koje pruža ovo žarište dobre zabave.
 • Ako volite šetnje pored plaže, za vas je idealna pešačka tura do Haniotija. Udaljen je oko 4 km i lepo je uređeno turističko mesto.

 

Kada želite da odete nešto dalje od Kasandre, na raspolaganju su vam različiti fakultativni izleti i krstarenja:

 • Krstarenje zalivom Toroneos do Neos Marmarasa, glavnog letovališta Sitonije i Uranopolisa.
 • Krstarenje brodićem oko poluostrva Atos sa koga ćete iz daleka videti Svetu Goru.
 • Šoping i oblizak vodenog parka u Solunu.
 • Poseta Meteorima.

 

Živahno mesto za odmor i zabavu

 

Pefkohori je dobro mesto za beg od užurbanosti i gradske vreve, ali je i dalje prilično dinamično i živo. Pored uživanja u čistom vazduhu i prozirnoj vodi, ima sve sadržaje koji se dopadaju i najzahtevnijim turistima.

Jedino što vam može zasmetati je to što je plaža uska, pa je često velika gužva. Ukoliko želite da letujete u mirnom ribarskom selu, Pefkohori nije za vas.

Ako ste zainteresovani da putujete sa nama u Pefkohori, pogledajte našu ponudu ovde.