Egipat

Egipat se nalazi  najvećim delom u severoistočnom delu Afrike na Sredozemnom i Crvenom moru, između Libije, Izraela i pojasa Gaze. Jedna od najstarijih civilizacija u dolini reke Nil, kolevka je faraona, piramida, mumija, hijeroglifa i mističnih sfingi. Ova egzotična, pustinjska destinacija, veliki je politički i kulturni centar Bliskog istoka. U okolini Luksora, nalazi se veliki broj arheoloških nalazišta, kao što je Hram u Karnaku i Dolina kraljeva.

Lokalizovan je u suptropskom području, gde se u pustinjskim oblastima temperatura spušta i penje, od 6 °C tokom noći, do 46 °C tokom dana. Letnji meseci mogu biti veoma topli, ali suv vazduh i vetrić koji stalno duva, donose osveženje. Službeni jezik je arapski, mada se većina stanovnika dobro služi ruskim i engleskim jezikom.

 

Glavni centri su Kairo – velika metropola i adminitrativni centar, Aleksandrija – glavna egipatska luka i trgovački centar, Hurgada –  najpoznatije letovalište na Crvenom moru i Šarm El Šejk – mondensko letovalište na samom jugu Sinajskog poluostrva. Ovo su i najbolja mesta za aktivan odmor, u čemu će Vam pomoći talasoterapija, saune, hamami, bazeni i sportovi na vodi.

Ulična trgovina cveta već od ranih  jutarnjih sati, do kasno u noć, a ne zaboravite da predahnete uz čaj od hisbiskusa u nekom od brojnih egipatskih bazara.

Egipat je zemlja puna varijacija. Kokosova palma, eukaliptus, akacija, lotos i jasmin su biljke koje ćete najčešće videti, a jederenje, krstarenje, ronjenje, jahanje kamila, vožnja džipom, posete hramovima, nestvaran podvodni svet, egzotična muzika, toplo more i plivanje sa delfinima – sve to čeka putnike koji posete Egipat.