Kipar

Posle Sicilije i Sardinije, Kipar je treće po veličini mediteransko ostrvo, koje godišnje poseti preko dva miliona turista. Ova ostrvska država koja se nalazi u istočnom delu Sredozemnog mora, u neposrednoj je blizini turske obale.

Rodno ostrvo Afrodite, boginje ljubavi, poznato po lepoti prirode, svetlucavom pesku, mirnom moru i predivnim peščanim plažama, ima dugu letnju sezonu, koja traje oko osam meseci.

Tragovi antičke i vizantijske civilizacije, čine ovo ostrvo značajnim istorijskim lokalitetom. Od davnina bilo je meta mnogih osvajača koji su želeli da zagospodare njegovom lepotom. U 19. veku, Kipar je postao britanska kolonija, a nezavisna republika 1960. god. Od 1970. ostrvo je podeljeno na grčki i turski deo. Službeni jezici su grčki i turski.

Na Kipru se nalazi čuvena Afroditina plaža, manastir Kikos iz 9. veka, kao i jedan od najvećih akva parkova u Evropi. Popularno letovalište Lamasol centar je vinarstva, ali dobre  zabave i noćnog provoda. Larnaka je najstariji grad na Kipru, a u njegovoj blizini nalazi se Veliko slano jezero, u kome borave flamingosi. Aja Napa atraktivna je destinacija, poznatija kao „kiparska Ibica“, a Pafos smešten na jugozapadu ostrva čuva ostatke rimskih mozaika i teatra, zbog čega je postao deo svetske kulturne baštine UNESC-a.

Ko se jednom nađe na Kipru, ne treba da propusti kupanje na plažama: Nisi u Aja Napi, Afroditinoj na Paposu, u Zalivu Lara, u Serena zalivu, Paramali plaži u Lamasolu i plaži u Larnaci. Za sve ljubitelje noćnog provoda, naročito je živo u Limasolu, na bulevaru bulevaru Georgiou Protu. U nekom od brojnih restorana uz obalu je pravi raj za hedoniste koji neće odoleti da probaju tahini pastu, taramo salatu i haloumi sir.