Malta

Malta je ostrvska država i jedna od najgušće naseljenih zemalja sveta. Njen geopolitički položaj vezan je za Južnu Evropu,  a zauzima i važan geografski položaj na putu ka središnjem delu Sicilije. Maltežanski arhipelag čine tri naseljena ostrva  – Malta, Gozo i Komino, kao i nenaseljena ostrva Kominoto i Fifla. Svoje ime Malta je dobila po feničanskoj reči Malet, što u prevodu znači luka ili skrovište.

Tokom vekova njome su vladali Feničani, Grci, Kartaginjani, Saraceni i Normani,  Englezi, Francuzi, Italijani i Nemci. Arapski uticaji vidni su ne samo u jeziku, već i u građevinama i kuhinjskim specijalitetima. Kao izrazito katolička zemlja, poseduje vliki broj crkava, kapela i katedrala. Pored njih tu su kule i zidine, dvorišta i srednjovekovne tamnice, arheološke iskopine ​​i megalitske građevine od kojih  neke spadaju u red najstarijih na svetu. Čuveni Malteški vitezovi vladali su Maltom čitavih 250 godina, kao odred vitezova čiji je prvobitni cilj bio lečenje ranjenih i obolelih hodočasnika, a kasnije je prerastao u organizaciju koja je štitila Svetu Zemlju u ime pape.

Ronjenje, surfovanje i jedrenje, kao i svi drugi vodeni sportovi, veoma su popularni na Malti. Za one koji žele dobar noćni provod, grad St. Julian’s je pravi izbor. U vreme praznika i festivala, sve je živopisno dekorisano, a naročito su interesantna sela i lokalni običaji. Jedno od najpopularnijih pića je kinnie, od gorkih pomorandži i raznog bilja.

Glavni grad  La Valeta zbog  svog kulturnog i istorijskog značaja stavljen je na listu UNSCO-a. Neke od znamenitosti koje svakako vredi videti su Glavna vrata, park Baraka, Katedrala Sent Džon i Palata vitezova.