Španija

Južnoevropska država Španija, smeštena na Pirinejskom poluostrvu, graniči se sa Portugalom, Francuskom, Marokom i Andorom. Na jugu izlazi na Sredozemno more, a na istoku na Atlantski okean. Obuhvata i određene teritorije u Atlantskom okeanu, Sredozemnom moru, kao i neke oblasti kraj obale Severne Afrike. Kanarska ostrva čine autonomnu pokrajnu Španije koju zbog predivne klime, bujne vegetacije i prostranih plaža sa vulkanskim peskom, svake godine  rado posećuju turisti iz celog sveta.

Prvi pisani izvori Španiju opisuju kao Iberiju, zemlju nastanjenu Iberima, Baskima i Keltima. Kraljica Izabela finansirala je putovanje Kristifora Kolumba 1492. ka otkrivanju Novog sveta pod zastavom Kastiljanske Španije, a nešto kasnije Magelan je predvodio ekspediciju sa ciljem da oplovi zemljinu kuglu. Španija je bila vodeća evropska pomorska i trgovačka  sila tokom 16. i 17. veka. Cvetanje i sunovrat imperije, sklapanje dinastičkih brakova, proširivanje kolonija, verski ratovi, kontrareformacija, borba za nezavisnost, sve su to događaji koji su obeležili burnu špansku prošlost.

Najveći gradovi Španije su Madrid, Barselona, Valensija, Sevilja i Saragosa. Iako je Madrid prestonica Španije, Barselona je najposećenija destinacija zbog svoje fantastične arhitekture, kulturnih atrakcija i raznovrsnog turističkog sadržaja.

Kada se jednom nađete u ovoj zemlji raskošne tradicije, ne propustite da posetite Gaudijevu crkvu La Sagrada Familia u Barseloni, Muzej Gugenhajm u Bilbau, rimokatoličku katedralu u Sevilji, stari grad u Toledu, Veliku džamiju u Kordobi i kraljevski kompleks El Eskorijal.

Jedna od najsunčanijih zemalja Evrope, sa svojim mediteranskim duhom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Španija je i domovina flamenka, dobrog vina, sangrije, paelje, gaspača i trke bikova. U njoj su živeli i ostavili najveći pečat  veliki umetnici: El Greko, Francisko de Goja, Salavador Dali, Pablo Pikaso i Antonio Gaudi.