Evropa

Obaveštenje za Grčku

Posted By : admin/ 249 0

NOVI PROTOKOL ULASKA U GRČKU OD 1. JULA 2020. godine

 

Počevši od 1. jula 2020. godine, svi putnici koji ulaze u Republiku Grčku, dužni su da ispune Passenger Locator Form – PLF (link za popunjavanje PLF obrasca: https://travel.gov.gr/) najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju, pružajući detaljne informacije o mestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi boravka tokom boravka u Grčkoj.

 

Nakon popunjavanja PLF obrasca putnici će na email dobiti QR kod koji će (odštampan ili na svom mobilnom telefonu) morati da prikažu prilikom ulaska u zemlju.

 

Na osnovu očitanog QR koda zdravstveni tim će odlučiti da li će se obaviti testiranje ili će putnici bez dodatnog zadržavanja nastaviti put.

 

Putnici kojima se obavi testiranje na novi koronavirus SARS-CoV-2 u obavezi su da ostanu u samoizolaciji na adresi svog krajnjeg odredišta u Grčkoj. Njihovi podaci se unose u informativni sistem EODI koji je povezan sa registrom COVID radi lakšeg pronalaženja kontakata u slučaju da je test pozitivan. Po završetku skrininga putnici ulaze u Grčku, primajući uputstva o samoizolaciji dok se ne objave rezultati njihovog skrininga.

 

Svi putnici moraju poštovati sve neophodne mere preventivne higijene (upotreba maski i fizičko / socijalno distanciranje).

 

Dodatne Informacije:

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke propisao je sledeće protokole za putnike koji dolaze u ovu zemlju, a sve mere važe od 1. Jula.

 

Protokol za putnike koji dolaze avionom:

• Dolazak putnika.

• Odlazak do mesta gde se nalaze kontrolori koji će proveriti QR kod svakog putnika.

• Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na izlaz (preuzimanje prtljaga ili pasoška kontrola). Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu.

 

Svi putnici moraju se pridržavati svih potrebnih preventivnih higijenskih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

 

Protokol za putnike koji dolaze brodom:

• Dolazak putnika koji idu peške do glavnog ulaza

• Putnici koji dolaze u vozilima preusmeravaju se do posebnog ulaza

• Odlazak do mesta gde se nalaze kontrolori koji će proveriti QR kod svakog putnika.

• Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled (skrining) ili na ulaz u zemlju. Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu. Po završetku skrininga dozvoljen im je ulazak u zemlju.

 

Svi putnici moraju se pridržavati svih potrebnih preventivnih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

 

Protokol za putnike koji dolaze kopnom:
• Dolazak putnika na kontrolni punkt. Sva lica koja ulaze u zemlju moraju po dolasku predati popunjeni PLF obrazac.
• Obavljaju se pasoška i carinska kontrola, a kontrolori proveravaju QR kod svakog putnika.
• Kontrolori usmeravaju putnike, u zavisnosti od njihovog QR koda, mesto za pregled ( skrining ) ili na ulaz u zemlju, naravno, uz poštovanje svih mera prevencije. Ako se pojave simptomi respiratorne infekcije, putnici moraju odmah da se obrate Operativnom centru nacionalne zdravstvene organizacije ( EODI ). Ako osobe koje dolaze stižu u Grčku planiraju da se zaustavljaju na više mesta u zemlji, moraju to prijaviti, uz svoje prvobitno odredište i plan puta za narednih 7 dana.

Svi putnici moraju poštovati sve neophodne mere preventivne higijene (upotreba maski i fizičko/socijalno distanciranje).

 

Link za popunjavanje PLF obrasca: https://travel.gov.gr/

 

___
Skyline Travel
TC Piramida, Jurija Gagarina 151b lok. 9, N.Bgd
tel/fax: +381 11 3187 666 ; mob: +381 65/3187 666

Pefkohori – zvezda Halkidikija

Posted By : admin/ 1505 0

 

Pefkohori

je jedno od najpopularnijih letovališta grčkog poluostrva Halkidiki.

Nalazi se u Toronskom zalivu, na istočnoj strani takozvanog „prvog prsta“ – poluostrva Kasandra. Kasandra je najposećeniji deo Halkidikija, a Pefkohori je njena najveća turistička zvezda.

Ima najdužu tradiciju i odličnu posetu još od sedamdesetih godina prošlog veka.

Pefkohori znači „Borovo selo“, a ime je dobio po bujnim borovima šumama kojima je okružen.

Nekada su ga zvali Kapsohora – zemlja koja gori, jer su ga davnih dana pirati često spaljivali.

 

Brzo do Pefkohorija

 

Pefkohori je jedno od omiljenih letovališta srpskih turista zbog njegove blizine. Nalazi se na oko 105km od Soluna, a 748km od Beograda.

Pored autobusom i automobilom, do Pefkohorija se može stići i avionom koji ide do Soluna. Odatle možete doći autobusom, taksijem ili iznajmljenim automobilom. U proseku se od Soluna do Pefkohorija  putuje dva sata.

 Smeštaj za svačiji džep

 

Pefkohori je podeljen magistralom na stari i novi deo. Iznad magistrale, koja je ujedno i glavna ulica, nalazi se stari deo. Stari trg i crkva čuvaju duh grčke tradicije. Popločan je kaldrmom i ispresecan uskim ulicama.

Ispod magistrale je novi, turistički deo i prostire se do mora.

Tu se nalaze vile i hoteli različitih kategorija, od pristojnih do ekskluzivnih. Možete naći veoma povoljne apartmane, ali se onda morate sami pobrinuti za ishranu.

Ovde se odvija i odličan noćni život sa lepom ponudom kafića i klubova sa komercijalnim žurkama.

U mestu postoje privatne ambulante, apoteke, mnoge prodavnice, marketi, rent-a-car agencije… sve ono što vam je neophodno dok ste na letovanju.

 

Predivna plaža

 

 

Gradska plaža je dugačka oko 2,5 kilometara, ali je na pojedinim delovima dosta uska, dok su joj obodi širi. Peščana je i ima postepen ulazak u more, pa je odličan izbor za porodice sa malom decom.

Poseduje plavu zastavicu, što znači da ćete se kupati na plaži koja je nosilac jednog od najpoznatijeg ekološkog simbola na svetu.

Pošto se nalazi u okviru zaliva Toroneos, more je u Pefkohoriju izuzetno čisto, plitko i toplo, bez trave i meduza.

Pored kafića i taverni, na plaži ima dosta organizovanih aktivnosti na vodi, pa možete da uživate i u toj vrsti i zabave.

Duž plaže je šetalište gde su mnogi kafići u kojima ćete, uz plaćeno piće, dobiti ležaljku sa suncobranom.

Atrakcije

 

Pefkohori nije mesto sa brojnim istorijskim spomenicima, ali od turističkih atrakcija postoji:

 • Stara pravoslavna crkva iz 19. Veka;
 • Manastir Agios Ionnis of Rossou;
 • Morsko jezero Glarokavo;
 • Pristanište sa svetionikom;
 • Itenba – organizovane trke jedrilica;
 • Ako volite ronjenje, možete se preko lokalnih ronilačkih klubova raspitati za za obilazak pećine Petralona.

 

Izleti

 

Kada se uželite promene ambijenta, možete se uputiti i u obližnja mesta. Na magistrali je autobusko stajalište odakle se možete zaputiti u avanturu i obići Kasandru. Evo nekoliko predloga:

 • Golden beach je prvi predlog za izlet autobusom. Plaža je naziv dobila po zlatnoj boji peska. Tu možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, a mestimično postoji prirodna hladovina borova. Odličan je izbor za porodice sa malom decom.
 • Plaža Glarokavos je nedaleko od Pefkohorija. Sjajno je utočište za sve one koji ne vole gužvu. Dobra je lokacija ako želite da kampujete ili ronite.
 • Plažu Ksenija se nalazi između Pefkohorija i Paljurija. To j lepa plaža sa mirnim, čistim i plitkim morem. Ukoliko vam smeta gužva, ne preporučujemo je vikendom jer je tada posećuje veliki broj Grka iz Soluna.
 • Kaliteu obiđite, ako ste se u Pefkohori dovezli kolima. Tokom dana uživajte u njenoj peščanoj plaži, a uveče se opustite u fantastičnom provodu koje pruža ovo žarište dobre zabave.
 • Ako volite šetnje pored plaže, za vas je idealna pešačka tura do Haniotija. Udaljen je oko 4 km i lepo je uređeno turističko mesto.

 

Kada želite da odete nešto dalje od Kasandre, na raspolaganju su vam različiti fakultativni izleti i krstarenja:

 • Krstarenje zalivom Toroneos do Neos Marmarasa, glavnog letovališta Sitonije i Uranopolisa.
 • Krstarenje brodićem oko poluostrva Atos sa koga ćete iz daleka videti Svetu Goru.
 • Šoping i oblizak vodenog parka u Solunu.
 • Poseta Meteorima.

 

Živahno mesto za odmor i zabavu

 

Pefkohori je dobro mesto za beg od užurbanosti i gradske vreve, ali je i dalje prilično dinamično i živo. Pored uživanja u čistom vazduhu i prozirnoj vodi, ima sve sadržaje koji se dopadaju i najzahtevnijim turistima.

Jedino što vam može zasmetati je to što je plaža uska, pa je često velika gužva. Ukoliko želite da letujete u mirnom ribarskom selu, Pefkohori nije za vas.

Ako ste zainteresovani da putujete sa nama u Pefkohori, pogledajte našu ponudu ovde.

zakintos ostrvo

Zašto je Zakintos biser Jonskog mora?

Posted By : admin/ 682 0

Već godinama Zakintos se nalazi u samom vrhu top turističkih destinacija. „Ostrvo kornjača“ ili „zlatno ostrvo“ neki su od epiteta koje krase ovo najjužnije grčko ostrvo u Jonskom moru. Naziv potiče od sina trojanskog kralja  Dardanusa – Zakintosa. Prema legendi, starogrčki bogovi Apolon i Artemida izabrali su da borave upravo ovde zbog prijatne klime i lepote bujne vegetacije. Osvajanju ovog prelepog mesta nije odeleo ni Odisej. Kasnije ga okupiraju Rimljani, a potom Vizantici,Mlečani i Englezi. Zakintos je u novijoj istoriji stradao u velikom zemljotresu 1953 god.

Zašto se turisti vraćaju?

Nestvarno kristalno tirkizno more i duge peščane plaže dva su sigurna razloga koja ovo ostrvo čine biserom Jonskog mora. Najveći zaliv na ostrvu je Laganas, koji se nalazi jugozapadno od grada Zakintosa. Njegovu izuzetnu posećenost koja se već godinama ne smanjuje, duguje najlepšim i nadaleko poznatim pešcanim plažama: Kalamaki, Agios Sostis, Kanonia, Sekania. Navajo plaža ušla je među tri najlepše plaže na svetu prema ocenama renomiranih časopisa i web portala.

venecijanska tvrdjava
Glavni grad
Zakintos ili Zante, jedan od najšarmantnijih gradova Jonskog mora, nalazi se na jugistocnoj strani ostrva u zalivu, iza koga se izdize brdo prekriveno zelenilom.
Dugogodišnja okupacija Venecijanaca ostavila je duboki trag na arhitekturu grada, koja se i danas može videti. Sa njome se smenjuju kuće podignute u nacionalnom stilu. Solomonov trg je glavni i najveći u Zanteu, a na njemu je podignut spomenik pesniku Dionisiosu Solomosu, rođenom na Zakintosu.

Znamenitosti koje se ne propuštaju

 • Manastir „Anafonitria“ iz 15. veka nalazi se na severozapadu ostrva. Dobio je ime po čudotvornoj ikoni Bogoridice donete iz Carigrada.
 • Crkva svetog Dionisiosa, sveca i zaštitnika ostrva građena je u venecijanskom stilu, a zvonik je identična kopija zvonika crkve svetog Marka u Veneciji.
 • Pećine su po mnogima najveća turistička atrakcija ostrva. Poznatije kao „plave pećine“ svoje ime dobile su po azurno plavoj boji vode, a idelne su za ljubitelje ronjenja i živopisnog podvodnog sveta. Ova oblast važi za najlepšu i najpogodniju za ronjenje na čitavom Mediteranu.
 • Kabi krst nalazi se u istoimenom selu, a zbog svojih ogromnih dimenzija vidljiv je na kilometre. Podignut je u znak sećanja na poginule u Drugom svetskom ratu.
 • U oblasti Bohali smešteno je brdo Strani na kome je čuveni pesnik Dionisios Solomos napisao grčku himnu.
 • Na ostrvu se nalazi i Venecijanska tvrđava na mestu nekadašnjeg antičkog akropolja.
 • Jedno od najstarijih stabala masline na svetu, raste u selu Eho Hora. Smatra se da je po starosti treće na svetu.

Kareta kornjače

U zalivu Laganas nalazi se izuzetno slikovito ostrvce Maratonisi. Na njemu se gnezde caretta kornjače. Ove morske kornjače danas predstavljaju ugroženu vrstu, a na Zakintintosu se velika pažnja ulaže u njihov opstanak. Aerodrom je zatvoren preko noći kako buka aviona ne bi ometala kornjače koje u tom periodu legu jaja. Dostižu veličinu do 1,2 m i težinu do 140 kg, a specifične su po tome što ne mogu da uvuku telo u svoj oklop.

blue-cave

Savršeni spoj

Ostrvo je pretežno po svojoj geografskoj strukturi brdovito, a bogato je i brojnim izvorima slatke vode. Sredozemna klima  donosi duga topla leta i blage kišovite zime. Zbog toga je zelenilo stalno bujno, a savršeno uspevaju maslinjaci, vinogradi i limun, zato ne čudi što su glavni proizvodi na Zakintosu maslinovo ulje, grožđe i citrusi. Domaći, tradicionalni proizvodi mogu se probati uglavnom u selima. Jedno od njih je Volimes, gde se po vrlo povoljnim cenama može kupiti domaći med, vino i nadaleko čuveno maslinovo ulje.

Centar zabave – Laganas

Za sve ljubitelje noćnog života i dobrog provoda Laganas  je nezaobilazan. Ovde je smešeno 80 noćnih klubova, barova i restorana. Iako rade i tokom dana, kada se spusti noć, klubovi Laganasa osvetljavaju grad. Namenjeni su svima onima koji su željni nestandarnog provoda, a imaju dovoljno energije da izdrže žestok tempo do jutra. Barmeni su ovde posebno raspoloženi da pokažu svoje umeće, zato ne treba propustiti neki od neobičnih koktela koji se nude. Ovo postaje savršena destinacija za aktivan odmor, za sve one koji su spremni da se provode u gradu koji nikada ne spava.

laganas_zakintos_

Samo za zaljubljene

U blizini Laganasa, na južnoj obali, nalazi se drvenim mostićem povezano simpatično malo ostrvo Kameo. Poznato je po svojoj prirodnoj ljepoti, te se, osim uživanja na njegovim plažama, mnogi mladi bračni parovi odlučuju da upravo ovd ovde izgovore sudbonosno „da“.

 

Put do Zakintosa

Do Zakintosa se iz Srbije stiže avionom, automobilom ili autobusom. Ukoloko se odlučite da krenete sopstenim prevozom, razdaljina iznosi oko 1170 km, a očekivano vreme putovanja je 26 sati. Putovanje autobusom realizuje turistička organizacija. Let avionom je najkonforniji način putovanja do ove prelepe destinacije. Čarter letovi traju u proseku tri sata. Na Vama je samo da spakujete kofere!