ISTRAŽITE

Svet koji niste videli

07

авг
2018

Zašto je Zakintos biser Jonskog mora?

Posted By : admin/ 242

Već godinama Zakintos se nalazi u samom vrhu top turističkih destinacija. „Ostrvo kornjača“ ili „zlatno ostrvo“ neki su od epiteta koje krase ovo najjužnije grčko ostrvo u Jonskom moru. Naziv potiče od sina trojanskog kralja  Dardanusa – Zakintosa. Prema legendi, starogrčki bogovi Apolon i Artemida izabrali su da borave upravo ovde zbog prijatne klime i lepote bujne vegetacije. Osvajanju ovog prelepog mesta nije odeleo ni Odisej. Kasnije ga okupiraju Rimljani, a potom Vizantici,Mlečani i Englezi. Zakintos je u novijoj istoriji stradao u velikom zemljotresu 1953 god.

Zašto se turisti vraćaju?

Nestvarno kristalno tirkizno more i duge peščane plaže dva su sigurna razloga koja ovo ostrvo čine biserom Jonskog mora. Najveći zaliv na ostrvu je Laganas, koji se nalazi jugozapadno od grada Zakintosa. Njegovu izuzetnu posećenost koja se već godinama ne smanjuje, duguje najlepšim i nadaleko poznatim pešcanim plažama: Kalamaki, Agios Sostis, Kanonia, Sekania. Navajo plaža ušla je među tri najlepše plaže na svetu prema ocenama renomiranih časopisa i web portala.

venecijanska tvrdjava
Glavni grad Zakintos ili Zante, jedan od najšarmantnijih gradova Jonskog mora, nalazi se na jugistocnoj strani ostrva u zalivu, iza koga se izdize brdo prekriveno zelenilom. Dugogodišnja okupacija Venecijanaca ostavila je duboki trag na arhitekturu grada, koja se i danas može videti. Sa njome se smenjuju kuće podignute u nacionalnom stilu. Solomonov trg je glavni i najveći u Zanteu, a na njemu je podignut spomenik pesniku Dionisiosu Solomosu, rođenom na Zakintosu.

Znamenitosti koje se ne propuštaju

  • Manastir „Anafonitria“ iz 15. veka nalazi se na severozapadu ostrva. Dobio je ime po čudotvornoj ikoni Bogoridice donete iz Carigrada.
  • Crkva svetog Dionisiosa, sveca i zaštitnika ostrva građena je u venecijanskom stilu, a zvonik je identična kopija zvonika crkve svetog Marka u Veneciji.
  • Pećine su po mnogima najveća turistička atrakcija ostrva. Poznatije kao „plave pećine“ svoje ime dobile su po azurno plavoj boji vode, a idelne su za ljubitelje ronjenja i živopisnog podvodnog sveta. Ova oblast važi za najlepšu i najpogodniju za ronjenje na čitavom Mediteranu.
  • Kabi krst nalazi se u istoimenom selu, a zbog svojih ogromnih dimenzija vidljiv je na kilometre. Podignut je u znak sećanja na poginule u Drugom svetskom ratu.
  • U oblasti Bohali smešteno je brdo Strani na kome je čuveni pesnik Dionisios Solomos napisao grčku himnu.
  • Na ostrvu se nalazi i Venecijanska tvrđava na mestu nekadašnjeg antičkog akropolja.
  • Jedno od najstarijih stabala masline na svetu, raste u selu Eho Hora. Smatra se da je po starosti treće na svetu.

Kareta kornjače

U zalivu Laganas nalazi se izuzetno slikovito ostrvce Maratonisi. Na njemu se gnezde caretta kornjače. Ove morske kornjače danas predstavljaju ugroženu vrstu, a na Zakintintosu se velika pažnja ulaže u njihov opstanak. Aerodrom je zatvoren preko noći kako buka aviona ne bi ometala kornjače koje u tom periodu legu jaja. Dostižu veličinu do 1,2 m i težinu do 140 kg, a specifične su po tome što ne mogu da uvuku telo u svoj oklop.

blue-cave

Savršeni spoj

Ostrvo je pretežno po svojoj geografskoj strukturi brdovito, a bogato je i brojnim izvorima slatke vode. Sredozemna klima  donosi duga topla leta i blage kišovite zime. Zbog toga je zelenilo stalno bujno, a savršeno uspevaju maslinjaci, vinogradi i limun, zato ne čudi što su glavni proizvodi na Zakintosu maslinovo ulje, grožđe i citrusi. Domaći, tradicionalni proizvodi mogu se probati uglavnom u selima. Jedno od njih je Volimes, gde se po vrlo povoljnim cenama može kupiti domaći med, vino i nadaleko čuveno maslinovo ulje.

Centar zabave – Laganas

Za sve ljubitelje noćnog života i dobrog provoda Laganas  je nezaobilazan. Ovde je smešeno 80 noćnih klubova, barova i restorana. Iako rade i tokom dana, kada se spusti noć, klubovi Laganasa osvetljavaju grad. Namenjeni su svima onima koji su željni nestandarnog provoda, a imaju dovoljno energije da izdrže žestok tempo do jutra. Barmeni su ovde posebno raspoloženi da pokažu svoje umeće, zato ne treba propustiti neki od neobičnih koktela koji se nude. Ovo postaje savršena destinacija za aktivan odmor, za sve one koji su spremni da se provode u gradu koji nikada ne spava.

laganas_zakintos_

Samo za zaljubljene

U blizini Laganasa, na južnoj obali, nalazi se drvenim mostićem povezano simpatično malo ostrvo Kameo. Poznato je po svojoj prirodnoj ljepoti, te se, osim uživanja na njegovim plažama, mnogi mladi bračni parovi odlučuju da upravo ovd ovde izgovore sudbonosno „da“.

 

Put do Zakintosa

Do Zakintosa se iz Srbije stiže avionom, automobilom ili autobusom. Ukoloko se odlučite da krenete sopstenim prevozom, razdaljina iznosi oko 1170 km, a očekivano vreme putovanja je 26 sati. Putovanje autobusom realizuje turistička organizacija. Let avionom je najkonforniji način putovanja do ove prelepe destinacije. Čarter letovi traju u proseku tri sata. Na Vama je samo da spakujete kofere!